VEVA? Rozhoduje každý gram...

06.03.2022

Přijít dnes na trh s vlastní značkou boilie a celkově rybích nástrah, není zcela snadné.

Alfou i Omegou celé snahy je samozřejmě odběr, můžete snít o libovolných výsledcích a dělat si nekonečné plány, rozhodující je nakonec jen prodej, který pomáhá firmě k dalším investicím a rozvojům. A zpětně se vrací k zákazníkům v podobě neustále se vylepšujících výrobků.

Asi to vnímáte stejně, trh je plný značek a nejen to, každý druhý si doma zpracovává různé receptury, zkouší vymyslet svatý grál pro nejednoho statného kapra. A je to dobře, protože je to v první řadě koníček a celý tento proces patří k osobnímu rozvoji. Někdo zjistí, po nějakém čase, že to zkrátka není nic pro něj, neustálé kupování surovin, vymýšlení receptur, poučování se z chyb, řešení rozpadů, esencí, aminokomplexů, testování, opravy chyb, moře nepořádku a v neposlední řadě ne vždy lahodící aroma v domácí kuchyni. Pak je tu druhá skupina, která zkrátka má možnosti si hrát v nějaké dílničce, má více prostoru a jednoduše se svého snu o vlastní nepřekonatelné kuličce nevzdá.
Pro první skupinu a všechny ostatní je tu krom dalších firem na trhu právě VEVA.
Práce každého výrobce, je odstranit veškeré chyby za vás a přinést již řádně otestovanou a funkční kuličku, kterou můžete bez větších obav použít. Není to vždy snadné a o jedinou kuličku, kterou vyrobíme se nestará jen výroba, ale také početný testerský tým, ( ten je také vybírán řadu měsíců, není to o tom, že každý kdo chce může testovat, každý tester by měl být zručný kaprař a mít přehled o tom, co u vody dělá a co musí hlídat, alespoň u nás to již tak máme ) který řádně kuličku otestuje jak na stojaté, tak tekoucí vodě, v teplé i studené vodě a v momentě kdy se kulička dostává k vám, mohla již projít několika modifikacemi k vylepšení do finální podoby. Je za tím neskonale mnoho času u výrobní linky i u vody a nemálo finančních prostředků. Takovému rybáři však pak stači jen jedno, vybrat si svůj model , koupit jej a hurá k vodě. To trápení se s výrobkem již za něj kdosi udělal.


Jak je to vlastně s tím přínosným do vody? Velice často se hovoří o našem pravidlu TOPBIOCOMPLEX, aminokyselinách, vitamínech a všem tom prospěšném. Má to význam? Je to opravdu důležité?

Víte, vezměme to trochu jinak, 100 lidí má 100 názorů, ale já osobně tomu plně věřím. Proč? Protože vím, že ryba skutečně dokáže rozpoznat pro ni prospěšné a spíše se k danému vrací. Ano, pomůže tomu použití správných atroktorů, které ryba vnímá jako chutné a má tendenci je vyhledávat. Zkusme to jinak, trochu snadněji. Představte si, že jste kapr. No dobře, kapr na suchu doma u sebe v kuchyni a někdo před vás na stůl položí talíř na kterém bude na kousky nakrájené ovoce, nebo ještě lépe, talíř plný chutně připravených krevet s plátky citronu a ještě teplá voňavá bageta zapečená s česnekem a kvalitním olejem, nebo prostě tácek s 3 dny starým rohlíkem. Už? Byla to dostatečná nápověda? Jasně, sníte obojí a živiny nějaké svým způsobem získáte z obou variant, ale. Když se vedle sebe tyto potraviny ukáží najednou, garantuji vám, že po rohlíku nikdy nesáhnete. A nesáhnete po něm ani když vám někdo zaváže oči, protože i když to neuvidíte a forma by byla právě ve tvaru kuličky, pro vás dejme tomu tenisáku, zkrátka to najdete po čuchu.

Názory, tvrdící že stačí červík, rohlík, nebo jen zrno kukuřice, nejsou špatné, však kdo by neměl rád rychlé chytání, drobných rybek, nějaké odreagování. Nás ale zajímá problematika klasické kaprařiny a celý svět boilies, celá, novodobě stará kaprařská škola. Tedy rozvíjíme a podporujeme hlavně anglickou školu kaprařiny, která ovšem také nemá problém s různým stražením pečiva, kukuřice a dalšíh.

Samozřejmostí je čerstvost. Jen tak udržíte trvající vůně, rozpady a další. Používat do prospěšného boilie suroviny, které se někde bez ochrany obalu nebo vakua válí někde skladem několik let, by krapet nesedělo k naší myšlence. Dbáme tedy na to, aby se používaly skutečně jen čersvé věci, sušené ovoce, které není přesušené, aromata, která mají stálost a moučky, které se snažíme po rozbalení a dovezení k nám co nejrychleji zpracovat. Tím uzavřeme vše čersvé do boilie a vše se skvělé znovu odemkne až ve vodě.


Dobře, ale co tedy ta prospěšnost, vitamíny, TOPBIOCOMPLEX, co to stále s tím mají, proboha proč?

Ryba je živý tvor, je to organismus, stejně jako člověk, nebo kterékoli jiné zvíře. Pracuje na základních principech a chemismu. I ona potřebuje vitamíny, hodnotné látky, podporu trávení a mnohé, vlastně vše dosti podobné tomu, co si žádá i naše tělo. Bylo by pokrytecké, chtít jen těžit, chytat, pouštět a znovu chytat ale krom kukuřice a řepky rybám nic nepřidat. Příroda je silná čarodějka, ale silnější je člověk s jeho neblahým vlivem na ni. Tedy přirozené prostředí se mění, stejně tak vliv rybářů a nejen jich na vody. Přirozená potrava již mnohdy není tak prospěšná jako dříve, vody obsahují mnoho zbytků z chemického průmyslu, nápor na rybu a její organisum je zkrátka větší. Dávat rybám krmení, které se k nim díky našemu koníčku dostane ve formě vnadění při ryboluvu, považujeme za naprosté minimum. Pozitivního vlivu na kapry si však již můžete začít všímat, chytají se mnohem větší kusy, než nepříklad před 10 nebo 15 lety. Ano i za tak krátkou dobu je znatelné, že se do vody dostává více krmení. Není to ale jen o oběmu, ale i o kvalitě a výživové hodnotě, která je také důležitá. Častěji chytaná ryba, což větší rybářský tlak přináší, je více a častěji vyčerpávána, je pak náchylnější na parazity a další nemoci. Zlepšování její kondice je pak na místě.
Proto máme pečlivě spočítány hodnoty základních vitamínů, aminokomplexů, protejnů a dalších, které obsahují naše kuličky, tak, aby se rybám dostalo vše potřebné.
Např. ovoce, které používáme je určeno přímo pro konzumaci lidí a je označené jako BIO, tedy patří k tomu nejlepšímu na trhu, je šetrně zpracováváno i sušeno. 


Samozřejmě nenahrazujeme přírodu, děláme zkrátka to co je v našich možnostech a co dnešní technologie výroby umožňuje.

Celá tato praxe nám ukázala, že vyrobit opravdu kvalitní boilie za ceny kolem 100Kč za 1 Kg, je vážně na hranici vydařeného sci-fi trháku. A popravdě asi ani nechceme vědět, co takové boilie obsahuje a za co vlastně zákazník platí. Byť věříme, že veliké části zákazníků je to jedno a řídí se podle jiných metodik. VEVA se snažila udělat za vás "špinavou" práci,ale skutečně ikdyž jsme osekali i ty základní receptury na minimum, nepodařilo se k hranici ani přiblížit. Mnohdy jen u našich chytacích, které jsou vážně ohledně nákladů absolutně bez limitu, vyjdou jen esence, aminokyseliny a protejny ve velkoobchodním nákladu na tuto částku. A to nehovoříme o moučkách, ovoci, vajíčkách a dále. I to je důvod, proč například chytací kuličky nenabízíme v kilovém balení ale jen jako 250ml krabičky, takové 1kg by stálo kolem 1000,- a k tomu, což si uvědomujeme, není na českém trhu prostor.

Snažíme se přibližovat všem zákazníkům, proto se snažíme také hledat cestu jak nabízet i ekonomicky dostupnější kuličky, například toto jaro, přinášíme na trh skvělé kukuřičné kuličky, které jsou ekvivalentem 4kg vařené kukuřice v pojeti 1 kilogramu boilie. Samozřejmě s tím, že v 1kg boilie je mnohem více potravních signálů, esence a aminokomplex. Jak se podařilo dostat na cirka 179,- na 1 kg? Snadno, naše firma každé kilo dotuje a to proto, protože věří, že zákazník se díky tomu dostane k dalším, sofistikovanějším a dražším produktům, které věříme, vážně stojí za to. Navíc, pokud dostupnější variantou krmí, což je důvodem vytvoření kukuřičného speciálu, je vhodné aby měl pod háčkem top atraktivní kuličku ze série chytacích.


Na závěr bych rád řekl, že si vážíme každého zákazníka, mnohdy se dostáváme do situací, kdy i přes každodenní výrobu, máme odběr větší než zvládáme vyrábět. Firma se však rošiřuje a výroba zrychluje.A tím se zlepšuje naše dostupnost. Dalším krokem, na kterém již pracujeme, je dostání se do vybraných rybářství, rozšířit portfolio o další zkušené youtubery, majitele zajímavých instagramových účtů a dále vyvíjet sortiment. 

Posledním odstavcem bych rád odkryl jeden z hnacích motorů celé společnosti VEVA. Jedním z hlavních hnacích motorů je budoucnost nejen naše, ale i našich dětí, aby se tendence zhoršování prostředí co nejvíce zpomalovala a nikdo z dalších generací nemusel říkat to, co často říkáme našim dětem v tuto dobu, že tenkrát, to tu děda chytával, to ta voda žila... Přejme si tedy hlavně laskavý přístup k vodě, přírodě a správné zlepšování povědomí o možnostech, které cesty se v tuto dobu dají využívat, aby se alespoň ta příroda zlepšovala, ta totiž nezná spory, pravidla, ona zkrátka je. Pomáhejme jí a chovejme se jak nejlépe umíme. Nemysleme jen na svoji peněženku, ale přemýšlejme i nad tím, co do našich vod "házíme".

Děkujeme všem zákazníkům, všem testerům a každému, kdo podporuje naší cestu. Protože bez energie ostatních lidí by to nešlo.

Tak třeba někdy u vody. Mějte se krásně přátelé. Václav Suchý - VEVA fishing